Vértes Trophy befutó a Zsámbéki Rakétabázison

Április 29-én lesz a Vértes Trophy, a Millers Oils Classic Kupa 2023 első fordulója, amire már nagyon készülünk. Örömmel tölt el mindnyájunkat, hogy egy nagyon különleges helyen tarthatjuk a befutót, mégpedig a Zsámbéki Rakétabázis – Hadi Kulturális Központ ad otthont a díjkiosztónak és a program záróceremóniájának.
Talán nem mindenki tudja, hogy milyen rendhagyó létesítményről van szó. Miként Racsmány Dömötör, a bázis lelkes szervezője elmondta, itt 1978 és 1997 között az MN1159 Honi Légvédelmi Rakétaosztály titkos tüzelőállása működött, mely ma már műemlék. Fontos megjegyezni, hogy ez az egyetlen elhagyott hidegháborús katonai létesítmény Magyarországon, ami eredeti formájában fennmaradt és nyitva áll a látogatók előtt.
A Zsámbéki Önkormányzat által fenntartott Rakétabázis 15 hektáros, erdős területen fekszik, az egyes részeket több kilométernyi betonozott út köti össze, s megannyi épület, bunker, hangár, fedezék is felfedezhető a területen.
Sőt, nem mindennapi tárlatokkal  is várják a látogatókat, közülük az egyik legérdekesebb a Nemzetközi Aviatikai Múzeum Repülésrégészeti Kiállítása, mely a Második Világháborúban lezuhant repülőgépek maradványait és személyzetük történetét mutatja be, valamint egy Focke-Wulf Fw-190-s reülőgépet is, ami egyedülálló relikvia az országban. Okvetlenül említést érdemel az eredeti híradós ZIL 131-est középpontba állító Híradó kiállítás, az egykori parancsnoki harcállásponton létrehozott – 10 méterrel a földfelszín alatt található – interaktív Légvédelmi kiállítás, illetve a Vegyivédelmi és Vezetékes Híradó kiállítás, utóbbi keretein belül vegyivédelmi, továbbá vezetékes híradó-felszereléseket mutatnak be a látogatóknak, akik többek között megismerkedhetnek egy atomtámadás-kalkulátorral is.
A Rakétabázis kiállító csapata nagyon lelkesen fogadta a Vértes Trophy-t, és egy különleges lehetőséget is felkínáltak nekünk: aki részt vesz a futamon, 1500 forintos jeggyel megtekintheti a felsorolt gyűjteményeket. Azt gondoljuk, kár lenne kihagyni az élményt, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy éljen a lehetőséggel, és vegyen részt a díjkiosztó előtt és után zajló rendhagyó tárlatvezetéseken!
Ízelítőül nézzétek meg ezt a hangulatos videót, ami a Rakétabázison évente zajló hadifesztivál összefoglalója! Aki szívesen felfedezné a Rakétabázist a világhálón keresztül, keresse fel a www.facebook.com/raketabazis oldalt!
X